Getekend Beeld: Beeldend verhalen of verhalen in beeld en tekst

Jarenlang heb ik tekenles gehad. Inspirerende lessen van Jos Thommassen bij de Nieuwe Veste in Breda. Vaak kwam ik na afloop van de les opgewonden thuis: weer wat geleerd of iets met andere ogen bekeken. Dit jaar kwam er een eind aan deze jarenlange lessen, ik ging zelf les geven.
Op zoek naar kennis en nieuwe inspiratie begon mijn zoektocht naar ‘getekend beeld’.

Prentenboeken maken is een prachtvak, een ambacht. Als illustrator (en auteur) heb ik een enorme behoefte om te begrijpen hoe beeld werkt. En hoe dat beeld vervolgens weer samenwerkt met de tekst. Op zoek naar antwoorden ben ik enthousiast begonnen met het lezen van boeken over illustreren en over prentenboeken maken. Tot mijn verbazing vond ik in die boeken maar weinig antwoorden op mijn vragen. Dus heb ik de zoektocht uitgebreid. Ik ben boeken gaan lezen over allerlei aanverwante onderwerpen: boeken over het schrijven en het vertellen van verhalen; boeken over kijken, over films maken; over storytelling en over beeldtaal; en boeken over kunst.
Sommige vragen zijn inmiddels beantwoord, andere deels of nog niet. Kortom ik ben nog lang niet uitgezocht!

Dit Blog is dan ook een persoonlijke zoektocht naar ‘Getekend Beeld’ . Hoe werkt beeld of hoe werkt het juist niet. (Ver)dwalingen onderweg zijn toegestaan en de route is niet altijd logisch.
Heb je zin om mij op mijn zoektocht te volgen of wil je reageren, dan ben je hierbij van harte uitgenodigd.

Volgend blog:
De samenwerking tussen tekst en beeld.

Schrijf hier je reactie

*