Losse workshops

HOE MAAK JE EEN BOEK!
Workshop over schrijven en illustreren
Voor basisscholen en voortgezet onderwijs.
Duur workshop 1,5 uur.

Tijdens de les leren de leerlingen wat er allemaal komt kijken bij het maken van een boek: wie zijn allemaal betrokken bij het maken van een boek, welk deel van een verhaal vertel je met woorden en welk deel met beeld, hoe lang doe je over het maken van een boek, enz.  Na afloop van deze inleiding gaan de leerlingen zelf aan de slag.

Aan de hand van aanwijzingen van de klas tekent Martine een hoofdpersoon, bijrollen en voorwerpen op grote vellen papier. Die tekeningen vormen de basis voor het verhaal dat de kinderen zelf klassikaal gaan verzinnen. Tijdens dit improvisatieproces geeft Martine tekst aanwijzingen over hoe bewaak je de rode draad, over verhaallijnen die weer bij elkaar moeten komen, over problemen en oplossingen, enz

Zodra het verhaal klaar is maken de leerlingen individueel een illustratie bij het zelf verzonnen verhaal. Zij kiezen zelf welke scene ze willen illustreren. 

In de praktijk blijkt iedere klas gezamenlijk het hele verhaal geïllustreerd te hebben.

Na afloop kiest Martine diverse tekeningen uit en hangt deze op in het klaslokaal. Samen vertellen die tekeningen het verzonnen verhaal.

Samenvatting les:
* Inleiding: hoe maak je een boek
* Tekendemonstratie 
* Klassikaal een verhaal verzinnen
* Individueel het verhaal illustreren

Van deze workshop is in samenwerking met Cubiss een lespakket gemaakt. Voor meer informatie zie: https://www.cubiss.nl/webshop/producten/ik-maak-een-prentenboek